Skip to content

Tentang Saya

 

Dr Aliff Basri

Nama ALIFF BIN BASRI. Berasal dari LUMUT, PERAK. Lahir pada 22 JUN 1986.

Merupakan seorang pemuda yang amat cintakan kebenaran dan berusaha untuk berkongsi tentang kebenaran kepada sesiap sahaja. Sedang memahami gagasan Prof al-Attas melalui karya-karya beliau dan melalui perbincangan-perbincangan bersama pendukung-pendukung gagasan beliau.

Juga merupakan seorang Perunding Kewangan Islam di bawah Hijrah Wealth Management Sdn Bhd. Melalui medium ini, sedang sedaya upaya berusaha untuk memberi kesedaran tentang peri pentingnnya umat islam bermuamalat menurut Islam. Melalui medium ini juga, berusaha untuk berkongsi cara tentang bagaimana mahu meningkatkan ekuiti umat Islam dalam bidang ekonomi.

Melalui bidang pemikiran Islam dan perancangan Kewangan Islam, sedang memacu hdiri membantu ummah selagi hidup.

InsyaAllah.

“Ayuh Memahami Rencana Alam”

 

76 Comments leave one →
  1. September 23, 2008 10:26 pm

    teruskan perjuangan wahai jundullah…

  2. Abu Nasih permalink*
    September 24, 2008 4:00 am

    Syukran, ukhti…mohon doakan ana ya..

  3. September 25, 2008 11:09 am

    syabas truskan semua perjuangan

  4. Abu Nasih permalink*
    September 25, 2008 1:27 pm

    Syukran faisal…
    doakan ana ye…semua nta trus istiqamah dalam perjuangan Islam juga…

  5. October 6, 2008 8:51 pm

    Salam kunjungan balas. Salam ‘eid mubarak. kullu ‘aam wa antum bikhoir🙂

  6. October 8, 2008 1:18 am

    salam ziarah kembali, akhi…alhamdulillah ana sihat..nta mcmana?harap sentiasa berada di dalam redhaNya

  7. munirah_umkl permalink
    October 9, 2008 11:43 pm

    salam..selamat berjuang dalam menegakkan islam..smga kita mendapat keredhaan dariNya🙂

  8. Abu Nasih permalink*
    October 10, 2008 2:46 pm

    Syukran, munirah…amin…moga kita istiqamah dalam memperjuangkan Islam melalui kepakaran masing-masing…semoga nti menjadi guru yang bersifat pendidik(murobbi)….🙂

  9. munirah_umkl permalink
    October 10, 2008 2:52 pm

    amin..teruskan usaha dalam menyampaikan ilmu-ilmu Allah..

  10. Hariri Daud permalink
    October 17, 2008 10:43 pm

    Salam Ziaeah Ustaz Aliff. Salam Aidilfitri, semoga terus sukses dalam perjuangan.

  11. Abu Nasih permalink*
    October 18, 2008 12:41 am

    Salam kembali,ustaz hariri…mg ustaz juga sukses dalam hidup…ada peluang harap dpt jumpa lagi..:)

  12. October 19, 2008 3:26 pm

    Assalamualaikum Glad to hear about dai e is everywhere although it faces a lot of challenges. Insyallah Daie will succeed.

  13. Abu Nasih permalink*
    October 19, 2008 4:07 pm

    Waalaikummussalam…
    Syukran 4 your supprt,bro. Wan Ji…really appriciate that…pray for us…🙂

  14. October 19, 2008 5:20 pm

    Mubarak..mubarak lak..blog sama umur dengan my blog but yours is much ‘berisi’🙂

  15. October 20, 2008 3:07 am

    jemput layari blog ust zahazan mohamed..banyak inputnya..
    http://zahazanmohamed.blogspot.com/

  16. October 20, 2008 3:09 am

    salam..jemput layari blog ust zahazan mohamed.byk inputnya
    http://zahazanmohamed.blogspot.com/

  17. October 21, 2008 10:43 pm

    Salam. Moga Allah thabatkan kita bersama di dalam perjuangan. Amin…

  18. October 25, 2008 6:21 am

    Syukron atas kunjungan akhi ke blog saya yang sederhana. Semoga kita dikuatkan dalam perjuangan membumikan Islam di seluruh penjuru negeri.

    Salam Takzim selalu..

    al-Mursyid balas:
    Afwan, Wia..Amin…Moga dimakbulkan doa enti dan seluruh para pejuang Islam di dunia ini.

  19. October 26, 2008 9:00 am

    a.aliff dah dpt buku politik islam eh??ha3 bezny..nanti blhla kongsi ilmu tu…x prasan plak ade buku tu kat tgn a.aliff,hehe….slm `alek..:-)

    al-Mursyid balas:
    A’ah, abg beli hari tu.. kemaruk sangat nak baca..hehe..Boleh,insyaallah..buku tu bagus.. Lebih bagus jika digandingkan dengan buku FIQH DAULAH, karangan Dr. Yusof al-Qaradhawi..:)

  20. October 26, 2008 9:27 pm

    impian mu itu memang bagus, kerana kita sedia maklum ekonomi kapitalis merupakan suatu ekonomi yang tidak ada imbangan dari segi materis (bahasa indonesia) atau material antara miskin dan yang kaya..aku sangat berharap usaha tersebut akan berjaya. sememangnya emas adalah suatu medium yang paling berharga untuk berjual beli..berbanding wang kertas yang mempunyai jatuh bangun..untuk berjaya dalam membentuk suatu ekonomi sendiri, perlulah persepakatan..lihat seperti jordan, wang mereka kedua tertinggi didunia kerana menggunakan emas.. teringin sebenarnya seperti itu..kejatuhan dolar tidak akan effect kepada kita jika sedari awal telah berganti kepada emas..

    Allah Almighty Knows Best

    al-Mursyid balas:
    Semoga kita diberi kekuatan untuk menyambung usaha para pejuang islam dalam usaha menjadikan islam sebagai penyelesaian segala masalah kehidupan manusia..tentang dinar emas, memerlukan sokongan semua pihak..saya pun tidak pasti sama ada ia termasuk dalam agenda OIC atau tidak….🙂

  21. October 28, 2008 9:45 pm

    Salam ziarah kembali🙂

    Thanks for visiting my blog & I’m glad u like the japanese name. よかった!Btw, I’m also in my final year but I’m taking Accounting & Finance. Hmm..masih byk yg perlu sy pelajari.. but thanks for your writings..I can learn useful things from it. Syukran..and keep updating!🙂

    al-Mursyid balas:
    Salam,
    You are welcome, hasanah… Tidak mengapa.. Kita belajar sama-sama.. Saya pun banyak yang kena belajar lagi.. Mohon tunjuk ajar dari hasanah juga..
    Apa yang baik dan sesuai untuk Hasanah amalkan, ambil la ye.. Jika tidak, jangan ambil..hehe..
    Thanks again, Hasanah..
    Moga sentiasa dalam redha Allah..🙂

  22. November 4, 2008 12:47 am

    salam perjuangan anak muda

  23. Ibnu Basri al-Mursyid permalink*
    November 4, 2008 1:52 am

    Salam perjuangan buat Dr W..
    Syukran atas lawatan Dr W..
    Mohon tunjuk ajar dari Dr..🙂

  24. November 4, 2008 4:08 pm

    Salam perjuangan

  25. Ibnu Basri al-Mursyid permalink*
    November 4, 2008 5:12 pm

    Salam perjuangan buat Sosialis Kanan..🙂

  26. November 7, 2008 12:10 am

    whuaaa.. besarnya cita2… semoga tercapai.. Amin.. ochie supot sentiasa ooo…

  27. November 7, 2008 12:38 am

    AMIN!

    Doakan aliff ya… Tidak lupa juga untuk ochie dan sahabat-sahabat yang lain.. Moga mencapai cita-cita yang diidam-idamkan… Yang penting, niatkan hanya kerana Allah(pesanan untuk ku..hehe)🙂

  28. November 7, 2008 8:39 am

    salam.. ana kagum dengan enta.. sistem riba’ memang sengaja dipopularkan oleh golongan zionis yahudi supaya dengan sistem itu segala pengaruh ekonomi akan berada dlm genggaman mereka.

    Kerana yahudi ini mengkaji suruhan dan larangan Allah. Oleh sbb itu mereka mengeksploitasi apa yang dilarang Allah kpd umat Islam. Sedangkan mereka tidak mengguna pakai sistem itu yang jelas menindas serta zalim.

    Berubah kepada sistem ekonomi Islam adalah satu jihad yang wajib, bersama kita menentang yahudi laknatullah ini dan hapuskan sistem2 ciptaan mereka.

  29. November 7, 2008 2:00 pm

    Salam kembali buat akhi syakur…

    Tidak perlu dikagumi ana ni,syeikh… Banyak yang ana tidak tahu berbanding enta.. Ana mohon tunjuk ajar enta..

    Orang Yahudi mengamalkan Riba’ hanya dalam kalangan bukan Yahudi. Tetapi sesama mereka, mereka tidak mengamalkan riba'( Ini kenyataan pensyarah ana)

    Ana sokong saranan enta. Kita mesti berubah kepada sistem ekonomi Islam SECARA MENYELURUH. Bukan sebahagian-sebahagian. Tapi ia memerlukan ramai yang pakar dalam bidang ini. Setakat ini kita masih kekurangan pakar. Tapi pada ana tidak sepatutnya menjadi alasan untuk tidak laksanakan setakat yang mampu disamping meneruskan kajian dan pentarbiyyahan dalam bidang ini.

    Sekadar pandangan..

    Syukran, akhi.. Atas respon enta dalam isu ini..🙂

  30. November 10, 2008 5:24 am

    Bismi Allah..
    Assalamu alaykum akhi aliff..
    Salam ukhuwwah wa ziarah akhi..
    Syukran ats kunjungan akhi ke blog ana yg masih dha’if dan pnuh dgn kekhilafan..
    Alhamdulillah..truskn prjuangnmu tnpa henti dlm menegakkan kebenaran agamaNya..
    Semoga blog akhi ini,mampu menjadi salah satu medium dakwah..
    Fee Amanillah..
    Asykariman aumusyahidan…!
    Wassalam.

  31. November 10, 2008 9:32 am

    Walaikummus salam..ustazah Hilwa..

    Salam ukhwah kembali..

    Afwan, ustazah..Teruskan menulis…moga terus
    istiqamah dalam perjuangan Islam…

    Syukran sudi beri respon, ustazah…🙂

  32. November 10, 2008 1:52 pm

    Bismillah..
    lanjutan ats komen akhi di ruangn blog ana..
    MasyaAllah..tidaklah layak bagi ana digelar ‘ustazah’..
    Sesungguhnya yang selayaknya bagi ana adalah hambaNya yang sentiasa kerdil dan hina di bumi fana ini..
    Hm..ana blm blaja lg akhi,memandgkn ana msih pnya komitmen dgn famly ana slaku ank plg tua..
    InsyaALLAH..ana jg tak sabar nk mnuntut ilmu..
    Smg impian dn cita2 akhi..kn trcapai suatu hari nnti..
    Sbgi saudara sesama Islam..doa dari ana tnpa henti akn mnemani perjuangn akhi..
    Oh ya..ana boleh mmbalas tiap komentar akhi di sni aja kn?
    Maaf ya..ana tak tahu dimana tuk balas komentar akhi..

  33. November 10, 2008 3:14 pm

    Salam kembali..
    Tidak mengapa..moga enti bakal menjadi murobbi buat para jundullah 1 hari nanti…

    Amin, doakan ana ya…moga enti dapat teruskan pengajian.. Allah sayangkan enti, maka diujinya enti..

    Boleh..enti boleh balas diruang ini…
    Syukran atas respon enti….🙂

  34. November 10, 2008 3:32 pm

    Afwan akhi..
    InsyaALLAH akhi..syukran ats doa yg bermunafa’at..
    Ana baru lepasan spm akhi..jika tiada aral..ana mahu blaja di Nilam Puri..tpi..msih bertitik tolak lg memndgkn pndgn ibu ayh kna dhulukn..
    akh skarang kje ya skang??
    atau akn dtg smbg blaja pringkat yg lbh tgi?

  35. November 10, 2008 3:48 pm

    I see…enti belajar di mana sebelum ni ya? Ana masih belajar seperti yang ada dalam blog ana ni..
    Insyaallah tahun depan ‘grad’.

    Moga enti dapat pergi ke Nilam Puri. 🙂

  36. November 11, 2008 1:25 am

    amiin utk semua [-o<

  37. November 11, 2008 5:58 am

    Syukran, ukhti….🙂

  38. November 11, 2008 10:48 am

    Salam alaik ya ustaz aliff… syukran ats lawatan ke blog saya yer… u too teruskan perjuangan… hidup krn Allah demi Islam atas nama Rasulullah SAW…
    juga slm perkenalan… abis? insyaallah thn depan… nape??

    Aliff Bin Basri:
    Salammun ‘alaik, ustaz…
    Afwan…Doakan kita bersama ya..
    Ic…Tiada apa-apa.. saja tanya sahabat jauh..🙂

  39. November 11, 2008 1:19 pm

    InsyaALLAH..ana akn blaja d Nilam Puri..
    Syukran ats sokongn..
    Hm..ana dlu skola teknik ERT,setapak,kl..
    InsyaALLAH..smg akhi dpt mnyempurnkn study akhi..

  40. November 12, 2008 7:30 am

    Slm ziarah..awatnye tuka blog bng? tp tape..mkin lme mkn cantek..hehe

    Aliff Bin Basri:
    Salam ziarah kembali..
    Semangat baru dan pengislahan diri..hehe
    ;P
    Syukran atas lawatan nta…

  41. November 12, 2008 10:55 am

    Akhi..adakalanya kita tak nmpk apa yg trbaik tuk kita..bgitu jg ana..
    ana hnya mhn pdNya..
    slebihnya,aturannya yg mnguasai perjalanan hdup ana..
    Siapa tahu bkn disana tmpt ana tuk mnuntut ilmu?
    Lagian..insyaALLAH,siapa tahu andaikata akh mngkin dpt blaja dlm bdg agama 1 waktu nnti?
    Ana tak dpt galakan spenuhnya dr ibu ayh ana sbb bidang ana msa di skola teknik dlu brbeza dgn bdg plhn ana..
    tp insyaALLAH..apa2 pun..pasrah wa redha dgn ketentuanNya..
    InsyaALLAH akh dpt m’bwa prubhn dlm sisitem ekonomi yg bebas Riba’..sbb skang ni di M’sia,msih byk yg brunsurkn riba’..

    Aliff Bin Basri:
    AMin, doakan ana ya…
    Moga cita-cita enti juga dimakbulkan Allah.. Teruskan perjuangan…
    Syukran atas ziarah enti..🙂

  42. November 15, 2008 3:39 pm

    Semoga Allah sentiasa tetapkan diri anda di jalan perjuangan yang benar.

    i’Allah..
    🙂

  43. November 15, 2008 5:13 pm

    assalamualaikum…syukron atas kunjungan ke blog ana…teruskan perjuangan…

  44. Aliff Bin Basri permalink*
    November 16, 2008 12:09 am

    Syukran nemo dan danialrazali atas lawatan antum berdua…

    Amin..moga Allah istiqamahkan diri kita dalam perjuangan Islam…🙂

  45. November 21, 2008 3:52 pm

    Perubahan perlu kpd sebuah gerakan yang menyeluruh.Insya-Allah impian semua akan terlaksana.Mantapkan ukhuwwah, ta’aruf,ziarah blog,pembacaan dan penulisan.

    ~Ashabul Madani~

  46. November 23, 2008 12:21 am

    Syukran atas ziarah Zahan…🙂

  47. Aisya permalink
    November 23, 2008 10:42 am

    Salam..
    ana baru tjmpe blog akhi ni. Bagus pengisiannye..Alhamdulillah, sdkit sbyk dpt tgkatkan pgetahuan ana yg tersangat cetek ni..Ana xde blog tp suke bace blog orang…hehehe
    Salam perkenalan…teruskan perjuangan akhi dlm bidang penulisan ni…Mungkin suatu hari nnti bleh terbitkan buku plak kan..who knows??? Walau ape pun, sgl yg kita lakukan niatkan sglnya kerana Allah…Peringatan tuk diri sndr jgk….

  48. November 23, 2008 11:35 pm

    Salam kembali buat ukhti Aisya..
    Ya? Moga ia bermanfaat pada diri kita semua..sekadar perkongsian, ukhti…Jika tidak betul, mohon teguran dari nti dan sahabat-sahabat yang lain juga ya.. Teringin nak menulis, tetapi tidak tahu lagi nak menulis apa..hehe..doa-doakan ya..
    Erm, siapa sebenarnya ukhti Aisya ni ya?🙂
    Syukran atas ziarah….bila nak buat blog?😉

  49. Aisya permalink
    November 24, 2008 9:04 am

    Ana hanya seorg hamba Allah yang kerdil lg hina n sntiasa cuba utk mmpernbaiki diri & mndmba cinta Illahi,cinta yg hakiki… teringin sgt nk ada blog sndr tp ilmu masih kurang, dlm proses pnmbahn n pncarian ilmu…pape pun teruskan prjuangan nta, ni antr slh satu medan dkwah,nta ada bkt dlm bidang pnlisan,trskn brdkwah melalui mata pena…..Moga sgl yg kita lakukan mndpat keredhaan Allah…InsyaAllah..

  50. November 24, 2008 8:12 pm

    Syukran,aisya..
    ana mohon tunjuk ajar enti juga ya…🙂

  51. December 11, 2008 12:41 am

    Assalamualaikum. Saya rasa tak layak menjadi mentor B.Arab Aliff. Walau bagaimanapun terima kasih banyak dan selitkanlah nama saya dalam doa saudara. Teruskan berjuang untuk Islam sebagai apa pun kita seadanya. Kita semua serba kekurangan untuk saling lengkap melengkapi. Wassalam.

  52. Aliff Bin Basri permalink*
    December 13, 2008 5:34 pm

    Waalaikummussalam…
    Dari blog nta, ana banyak belajar bahasa arab.. syukran ya…
    Ana tiada basic arab, jadi ana belajar melalui blog nta…
    syukran sekali lagi…
    Teruskan berkongsi…
    🙂

  53. December 15, 2008 10:04 am

    Syukur alhamdulillah, semuanya dengan taufik Allah SWT juga. Bulan ini saya sibuk, insyaAllah Januari depan mudah-mudahan Allah permudahkan saya menulis lagi.

  54. hakita permalink
    December 16, 2008 12:53 pm

    amin…

    semogaberjaya

  55. December 16, 2008 1:32 pm

    Syukran mykrk..
    Amin….teruskan berkongsi…🙂

    Buat Hakita, terima kasih juga..doakan selalu untuk kejayaan kita bersama ya..untuk Islam yang kita cintai…🙂

  56. January 16, 2009 5:06 pm

    teruskan apa yang dicita

    realiti masa depan adalah pahit

    manis bagi orang bersabar dan istiqamah

    sandakan

  57. Junaidi Ahmad permalink
    March 1, 2009 8:04 am

    Assalamualaikum wbt dan salam islah.

    syukur kpd Allah di atas segala nikmat yg dikurniakanNya dan Selawat serta salam ke atas junjungan besar kepada baginda ar-rasul muhammad bin abdullah SAW.

    ana nk mgucpkan jutaan trima kasih atas kesudian saudara melawat blog ana yg tak seberapa. ana bukanlah penulis yang sehebat anta dan sahabat2 lain.jadi ana terkejut dan terharu kesudian anta melawat blog ana.

    ana juga seringkali melyari blog nta dan sahabat2 lain.penulisan kita memang jauh berbeza.ana byk belajar dr blog nta..

    insyaAllah ana akan cuba istiqamah walaupun ianya sukar buat ana yg sedang belajar menulis ni..

    ana mntk diri dulu..
    salam mahabbah dan salam ukhwah..

  58. April 4, 2009 12:01 pm

    salam juang..:]
    truskan usaha demi menggapai cita2 ust yg tinggi..
    impossible is nothing!

    ma’an najah insyAllah!

  59. April 8, 2009 12:09 am

    salam ziarah
    salam lawatan
    salam kunjungan🙂
    slpas xplore2 a.aliff punye blog ( wordpress) ni saya mendapati ada perbezaan di antara wordpress n blogspot
    best jugak eh wordpress berbanding blogspot
    tp dua2 pun ada fungsi yg sama
    dua2 pun best
    yg penting dakwah melalui penulisan dpt di sampaikan kat semua kan
    keep up writing!!
    ( ai,, bila lagi saya ble menulis cam penulisan a.aliff ni)

  60. Aliff Bin Basri permalink*
    April 8, 2009 1:05 am

    Syukran Miss Gaza.. 🙂

    Buat Teerah, Teruskan menulis ya. Untuk Islam. Abang pun belajar2 menulis juga. Teruskan berdakwah melalui penulisan. Dalam lagi bagus…hehe

  61. ejo permalink
    May 31, 2009 8:48 pm

    Salam ya akhi..
    saya ni adik” Kak AC..sapa kak AC???
    hahaha…t abg akan tau..
    sya jnior abg la..tapi ambk fzk d KMP..
    ana tertarik dengan blog akhi..ana pun ada join usrah tapi ssh nk istiqomah..xtau la..
    ana dah bnyk kali pikir apakah tujuan sbnr dlm usrah..memg best dpt tau hal agama tapi lau utk sampaikan kpd org lain agak ssh..nth la abg..hope u can give me something..k..

  62. Aliff Bin Basri permalink*
    June 2, 2009 12:26 pm

    Salam buat ejo…

    Tak mengapa, perlahan-lahan dan moga istiqamah…mungkin kita boleh bertaaruf lebih panjang melalui YM dan HP…

    Moga sentiasa dalam redha Allah…🙂

  63. June 2, 2009 2:55 pm

    aliff.. ade keje kosong x kt atlas defence tuh?
    tu company tmpt ayah ko keje kn

  64. June 18, 2009 9:36 am

    salam ziarah kembali…syukran krn sudi melawat blog sy…
    ex-KMP rupenya…sy pn ex-KMP tp sesi 06/07…
    blog yg bmanfaat…byk info yg dikongsi…
    moga terus istiqamah…

  65. srikandi89 permalink
    June 22, 2009 2:06 pm

    moga allah mudahkan semuanya..

  66. June 23, 2009 3:29 am

    salam..
    soalan dari orang perak?
    bila nta akan balik ke perak?
    ke terus berkhidmat di sabah?

  67. Aliff Bin Basri permalink*
    June 23, 2009 3:00 pm

    Syukran buat serikandi89 dan Permata..

    InsyaAllah, sedikit masa lagi, ana pulang ke Perak..

    Nanti bolehlah kita bersua, insyaAllah..
    Teruskan perjuangan ya..🙂

  68. June 23, 2009 4:13 pm

    Alhamdulillah..
    perak mempunyai orang muda yang hebat2..
    ditambah juga dgn ukhwah fiLLAH..

  69. Aliff Bin Basri permalink*
    June 23, 2009 4:38 pm

    Ana kerdil berbanding nta, syekh..
    Mohon tunjuk ajar ya..

    Moga ukhwah yang terjalin makin utuh!

    Syukran, akhi..
    🙂

  70. pojikun10 permalink
    June 25, 2009 12:45 am

    salam….
    aku knl ustaz muda nih..
    ko pnh dtg SMKAB bg talk utk bdk form 6….

    good men..such a good men..syukran…..

    from, mat rock

  71. naufarhikmah permalink
    July 4, 2009 2:51 pm

    amin..amin..semoga tercapai apa yg dicitakan..
    semoga satu hari nnti akan terlaksana..

  72. July 7, 2009 7:10 pm

    Assalamu’alaykum warahmatullahi wabarakatuh..
    =) akhi, kaifhal??
    maaf lma ta jalinkan silaturrahmi..
    syukran ats ziarah d blog ana yg serba dha’if tu..

  73. Aliff Bin Basri permalink*
    July 9, 2009 8:28 am

    Syukran naufarhikmah.. Doakan ya..🙂

    Waalaikummussalam, Zahrah…ALhamdulillah,sihat… Moga enti juga sihat selalu…🙂

  74. July 24, 2009 3:01 pm

    Assalamualaikum..

    very interesting and informative! admire ur determination.
    Keep it up n keep on producing great articles =)

  75. Aliff Bin Basri permalink*
    July 27, 2009 4:14 pm

    Waalaikummussalam..

    Syukran, huda..

    Apa yang bermanfaat, mg ia berguna buat huda dan pembaca.

    Mohon tunjuk ajar ya..

    Syukran atas ziarah..
    🙂

  76. September 24, 2009 10:37 pm

    Bismillah..
    Salamu’alaykum..
    salam eidulfitri akh..
    taqabalallahu minna wa minkum..
    Salam maaf dr ana..
    andai ad khilaf yg ta dsedari..
    smg Ramadhan yg brakhir akn mbentuk kita mnjadi produk insan yg brtaqwa acuan Ramadhan Kareem..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: