Skip to content

Akar Permasalahan Inflasi dan Kemiskinan

August 8, 2010

Kewujudan sistem perbankan Islam adalah bersifat ‘membantu’ perbankan konvensional dalam usaha melebarkan lagi ‘jajahan’ mereka ke atas umat manusia, terutamanya umat Islam.

Suatu yang agak pelik dan bisa membangkitkan kemarahan abila pernyataan seperti ini dikeluarkan. Dan pada masa yang sama, saya jamin ramai yang menentang dengan pelbagai alasan. Antaranya, kita masih belum ada satu sistem yang jelas untuk aplikasikan sistem dinar emas, kita mengambil jalan jauh dan payah untuk bermula dari bawah, dan macam-macam alasan lagi yang bersifat pesimis.

Idea untuk menukar sistem kewangan fiat masa kini kepada sistem berdasarkan emas (commodity items) adalah idea dan gagasan yang bersungguh-sungguh digalas oleh gerakan yang dipanggil Murabbitun yang diketuai oleh Syeikh Abdul Qadir As-Sufi. Dan ia diteruskan secara agresif dan komited oleh anak muridnya, Prof Umar Vadillo.

Idea Tun Mahathir Mohamad berkenaan untuk menjadikan emas sebagai medeium penukaran untuk aktiviti import-export malaysia dipengaruhi oleh saranan Prof Umar Vadillo. tetapi selepas itu, tiada tindakan diambil, sehinggalah kerajaan Kelantan mengambil inisitif untuk memulakan pengeluaran dinar emas dalam kuantiti yang agak terhad.

Walau bagaimanapun, ia merupakan satu permulaan yang baik.

Di Malaysia, secara agresifnya, gerakan untuk meneruskan agenda memerangi riba hingga ke akar umbi, dilaksanakan oleh Prof Umar Vadillo, Hajah Nik Mahani dan disokong 100% dari sudut implementasinya di Kelantan oleh Datuk Paduka Husam Musa.

Dibelakang mereka, ramai para pengikut yang diberikan hidayah oleh Allah untuk melihat situasi monetari pada hari ini dari sudut yang berbeza.

Tidak dinafikan juga, usaha-usaha syarikat-syarikat dan individu-individu atau kumpulan-kumpulan yang menyedari sistem kewangan konvensional pada hari ini sebenarnya bersifat menindas dan sangat memberi kesan negatif kepada sosio-politico-economic pada hari ini, lalu menyedikan tawaran menjual emas sebagai salah satu usaha untuk ‘menyimpan kekayaan’ mereka.

Jika ditanya, dimana tempat untuk menyimpan kekayaan yang terbaik, saya akan menyarankan agar simpan sebahagiannya dalam bentuk emas (sebagai simpanan.. Bukan sebagai PELABURAN). Dan sebahagian lagi dalam bentuk wang biasa sebagai kecemasan.

Usaha ini sangat penting untuk mengelakkan si penyangak-penyangak kewangan mengambil kesempatan dengan melakukan spekulasi ke atas matawang dan juga regulasi matawang yang dilakukan oleh Bank Negara Malaysia melalui dasar-dasar monetari-nya.

Kepada para ilmuan yang benar-benar ikhlas mahu memberi manfaat kepada ummah, adalah lebih penting kalian berusaha menyelesaikan isu untuk mengeluarkan umat islam daripada riba yang terhasil daripada ‘fractional reserve banking system’ daripada meneruskan agenda semasa islamisasi kewangan semasa yang semakin merumitkan dan semakin menyukarkan proses ‘purity’ ke arah mendekati objektif Syariah. Rasa sedih bila ilmuan Islam digunakan untuk sedaya-upaya berusaha menjustifikasikan sesuatu produk kewangan itu halal atau tidak. Tiada satu angka yang jelas untuk membenarkan hal ini, tetapi ia wujud pada hari ini.

Harapan saya, moga anak-anak muda dalam pelbagai bidang, terutamanya yang mengaji dalam bidang ekonomi dan kewangan, dapat bersikap kritis terhadap sistem masa kini yang sebenarnya tanpa sedar menindas umat manusia.

Baik yang perbankan Islam mahupun yang konvensional. (rujuk: Real Money, oleh Prof Kameel Meera, UIAM).

Apapun, saya yakin, masyarakat akan bangkit dan berusaha menegakkan hak mereka satu hari nanti. Dalam masa 5 tahun dari sekarang, bahkan mungkin kurang dari tempoh tersebut.

Wallahu ‘alam.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: