Skip to content

Sekitar Forum di UIAM

July 28, 2010
tags:

Malam tadi, saya hanya sempat ke Main Audi IIUM untuk menyaksikan forum antara pemuda-pemuda parti-parti politik tanah air, hanya sekitar 4o minit yang terakhir sahaja.

Saya tidak pasti, apa mauduk utama perbincangan mendasar yang berlangsung pada malam tadi, tetapi dari persoalan-persoalan yang ditimbulkan oleh audien dan jawapan-jawapan yang diberikan (terutamanya), lebih bersifat membangkitkan soal isu-isu semasa.

Satu perkara yang menarik perhatian saya dalam forum pada malam itu, sekitar 4o minit sebelum berakhir, ialah berkenaan dengan isu meletakkan ‘benchmark‘ Malaysia sebagai sebuah negara yang ‘competitive’.

Ketika ini, Malaysia merupakan sebuah negara yang mahu menuju ke arah negara maju. Persoalannya, maju dari sudut mana yang mahu ditonjolkan? Bahkan, istilah ‘maju’ itu sendiri harus diperjelaskan dengan baik.

Malaysia juga mahu membangun dari pelbagai sudut, apa definisi pembangunan yang dimaksudkan oleh para pemimpin sekalian?(termasuk para pemimpin dikalangan Pakatan Rakyat dan juga Barisan Nasional)

Satu perkara penting sebelum memulakan mauduk perbincangan, proses mendefinisikan mauduk perbincangan seharusnya menjadi fokus utama, agar sebagarang penggunaan istilah yang berulang kali dapat difahami maksud yang terkandung didalam setiap perkataan yang dilafazkan.

Ini kerana setiap perkataan mempunyai maksud yang tersirat, yang hanya mampu difahami jika ia dijelaskan definisnya terlebih dahulu.

Sebagai contoh, faham Pembangunan. Apa yang dimaksudkan oleh pembangunan yang mahu dibincangkan?

Faham Pembangunan ada diterangkan secara penjang lebar oleh Prof al-Attas dan seterusnya dihuraikan dengan lebih mendasar oleh anak muridnya Prof Wan Mohd Nor di dalam bukunya “Pembangunan di malaysia).

Ada peluang, akan saya kongsikan perihal faham Pembangunan menurut Islam, yang sebenarnya lebih benar menggunakan istilah Pengislahan. Ia lebih tepat.

Banyak idea besar dan releven yang diberikan oleh Prof Wan Mohd Nor Wan Daud, sama ada dalam bidang ekonomi mahupun pendidikan. Adalah satu yang merugikan jika ilmuan seperti beliau tidak diambil hikmah daripadanya.

Wallahu ‘alam.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: