Skip to content

Urus Wang Seperti Urus Perjalanan di Kuala Lumpur

November 12, 2009

Pentingnya merancang kewangan umpama pentingnya merancang perjalanan sewaktu berada di Kuala Lumpur.

Ini kesimpulan ringkas pada pagi ini. Apakan tidaknya, jikalau memandu di Kuala Lumpur, sebelum memulakan perjalanan, mestilah berusaha merancang perjalanan untuk sampai ke tempat yang hendak dituju. Imiginasi mesti kuat dan peta Kuala Lumpur mesti ada dalam kepala, barulah dapat merancang dengan elok.

Kuala Lumpur adalah bandar yang sangat sibuk, dipenuhi dengan flyover dan juga jalan yang bersimpang-siur. Jika tidak biasa, sesatlah jawabnya. Sebab itu, perlu merancang dengan baik, ke mana jalan yang hendak dilalui? Berapa banyak alternatif jalan yang ada? Mana tahu, jika ‘jem’, boleh guna jalan alternatif lain yang ada. Kemudian bagi setiap jalan alternatif, yang mana paling dekat dan paling jauh? Bukan apa, hidup di Kuala Lumpur ini amat berhubung-kait dengan masalah ketepatan masa. Jika jalan banyak kereta, alamatnya lambatlah sampai. Begitu juga sebaliknya.

Contohnya, dalam perancangan hendak ke KLCC dari Ampang, sepatutnya sekitar 15-20 minit, tapi disebabkan kemalangan di highway AKLEH, perjalanan menjadi 2 jam. Dan boleh berlaku juga peristiwa hujan lebat, yang menyebabkan kereta-kereta bergerak perlahan kerana jalan tidak jelas.

Oh, boleh jadi juga, ada dalam kalangan rakan sekerja yang hendak ke suatu tempatyang sama dengan tujuan kita, maka kita minta tolong mereka menhantar barang yang hendak kita hantar. Dengan cara ini, dapat menjimatkan kos dan dapat digunakan ditempat yang lain.

Walau bagaimanapun, bukan masalah jalan dan kereta yang hendak saya kongsikan, tapi ia berkenaan dengan proses MERANCANG. Ini kata kunci yang perlu di-highlight-kan.  Iaitu merancang kewangan peribadi.

Secara umumnya, tidak ramai yang mengetahui kepentingan merancang dan mengurus kewangan. Jika ramai yang tahu kepentingannya sekalipun, tapi masih tidak ramai tahu cara-cara merancang. Pendek kata, ilmu dalam merancang kewangan. Kerana itu, saya umpamakan proses perancang dan mengurus kewangan ini, sama juga dengan proses merancang dan mengurus perjalanan di Kuala Lumpur yang sangat sibuk.

Dan sebenarnya, merancang dan mengurus kewangan adlah lebih ‘sibuk’, lebih penting dan lebih genting daripada merancang dan mengurus perjalanan. Kerana jika sesat jalan atau tersasar jalan di Kuala Lumpur, maka memerlukan sedikit masa lagi untuk memperbaikinya agar sampai ke dstinasi yang hendak dituju. Tapi dalam aspek kewangan, jika terlepas pandang dan memandang remeh, isu ini boleh membawa kepada kesan negatif dalam kehidupan masa hadapan kelak. Tidak kira, jika hidup panjang atau tidak.

cukupwang hati tenang

Saya ingin berkongsi dengan sahabat pembaca tentang panduan merancang kewangan. Seperti yang dihuraikan oleh Hajah Rohani dalam bukunya, Cukup Wang Hati Tenang, melalui formula atau teori Kubah Kehidupan, beliau menggariskan apa yang perlu diutamakan dan mesti diselesaikan menggunakan pendapatan yang dimiliki, iaitu merangkumi 7P, seperti berikut:

1) Pendapatan-Perbelanjaan

2) Pengurusan Hutang

3) Penyucian Harta

4) Perlindungan

5) Pelaburan

6) Persaraan

7) Pengagihan Harta

7P ini disusun mengikut keutamaan dalam melalui kehidupan sebagai seorang hamba dan khalifah dimuka bumi Allah swt. Asas bagi semua ini ialah pendapatan yang halal lagi baik (halalan toyyibah). Rezeki sedemikian rupa pula diperolehi dengan menjadikan iman dan taqwa sebagai asas pencarian rezeki.

Tahukah anda, kekurangan maklumat adalah penghalang nombor satu mencapai kekayaan? Perkataan ini saya ambil dari website Rich Dad.

Ada benarnya perkara ini. Dan ini juga dipengaruhi oleh kebiasaan negatif atau sikap individu itu sendiri yang memandang sambil lewa bab-bab merancang dan mengurus kewangan ini.

Jangan sahabat-sahabat salah anggap. Apabila saya berkongsi perihal kewangan ini, saya hanya akan membincangkan ia dari sudut pandang-alam Islam yang menekankan konsep harta sebagai amanah dan ia hanya alat, bukannya matlamat.

Apabila demikian sifatnya, maka perancangan adalah perlu, sebagai suatu usaha untuk memastikan tercapainya matlamat yang digariskan sebelum ini. Dan pada hari ini, banyak jalan dan ruang yang boleh dilalui untuk memastikan sesuatu hasrat pengurusan kewangan itu tercapai. Dengan syarat, cukup maklumat untuk digunakan bagi memastikan sesuatu perancangan kewangan dapat mencapai objektif yang dikehendaki, berlandaskan syariah!

Di sini, saya ingin kongsikan dengan sahabat pembaca, tentang cara-cara merancang kewangan, yang diberikan oleh AKPK, agar dapat dijadikan panduan kepada semua.

Apa itu Bajet?

 

Bajet hanyalah satu pelan perbelanjaan anda (ha, seronok bukan?). Ya, kebanyakan kita suka berbelanja tetapi tidak ramai yang dapat mengawal perbelanjaan mereka. Bajet adalah satu cara untuk mengimbangi duit yang anda miliki dengan duit yang anda belanjakan. Anda membuat satu perancangan dengan membuat pilihan. Anda putuskan pada apa yang anda akan belanjakan, berapa banyak yang akan dibelanjakan dan berapa banyak yang anda akan simpan.

 

Pelan anda berdasarkan pada pendapatan dan perbelanjaan. Pendapatan ialah duit yang masuk ke dalam poket anda. Perbelanjaan ialah perkara yang mengambil duit dari poket anda. Oleh kerana pendapatan setiap orang berbeza, pelan anda perlu padan dengan situasi anda (atau poket anda!). Bajet anda diasaskan kepada Matlamat, Keperluan dan Kehendak.

 

Mari kita lihat beberapa contoh:

 

MATLAMAT KEPERLUAN KEHENDAK
Memiliki sebuah KeretaMemiliki sebuah RumahBerkahwinPerniagaan sendiri

Memberikan pendidikan yang baik untuk anak

Pencen dengan selesa

Bersedekah

 Rumah jemaah*

Makan MinumTempat TinggalPakaianMasa berkualiti dengan keluarga

Kereta/Motosikal

Telefon mudah alih

Komputer

 Tabung kebajikan ahli*

Makan malam yang mewahBanglo seperti-rumah peranginanPakaian mahal berjenamaPercutian mahal

Kereta mewah

Telefon canggih yang terkini

Komputer yang tercanggih

Dan lain-lain lagi…

 

Seperti yang anda boleh lihat di atas, kadang kala sukar untuk membezakan antara Keperluan dan Kehendak. Semakin lama, keperluan asas kita mungkin berkembang lebih daripada makan dan minum, tempat tinggal dan pakaian. Seorang juru jual mungkin akan melakukan kerjanya dengan lebih efektif dengan sebuah kereta (melainkan sistem pengangkutan awam kita amat efisien!). Pada zaman IT masa kini, telefon mudah alih adalah praktikal dan penting (malah murid sekolah juga berpendapat begitu!), begitu juga dengan komputer. Namun, terdapat kereta yang berharga RM30,000+, sementara ada juga yang RM300,000+; telefon mudah alih yang berharga RM100+ dan yang lain berharga RM1,000+ dan komputer yang berharga RM1,000+, sementara yang lain sehingga RM10,000+!

Kita cuma Perlu beberapa perkara tetapi Kehendak kita tiada penghujungnya! Sukarkah untuk membezakannya sekarang???

 

Mengapa Saya Perlu Ada Bajet?

 

Sesiapa yang ada pendapatan dan perbelanjaan, perlukan bajet. Perancangan boleh membantu anda menggunakan duit untuk mencapai matlamat anda. Anda boleh mempelajari dan melatih kemahiran yang diperlukan untuk membuat bajet. Pelan kewangan ini akan membantu anda mengawal kewangan anda. Anda dapat mengelak daripada masalah kewangan dan capai matlamat anda dengan lebih mudah.

 

Bagaimana Saya Boleh Mula Buat Bajet?

 

Untuk membuat satu perancangan kewangan, senaraikan Pendapatan dan Perbelanjaan Tetap anda, iaitu perbelanjaan yang tidak berubah dari bulan ke bulan, seperti sewa rumah, ansuran rumah dan kereta atau premium insuran. Perbelanjaan yang lain adalah Pemboleh Ubah, iaitu berubah-ubah dari bulan ke bulan, seperti bil air dan elektrik, pakaian atau hiburan.

 

Kemudian, anda perlu tahu bagaimana anda membelanjakan duit anda sekarang. Anda boleh buat begini dengan menulis apa yang anda beli dan berapa yang anda belanjakan. Ini akan mengambil masa dan usaha tetapi ia bermanafaat kerana, ia akan membantu anda melihat ke mana anda membelanjakan duit anda. Jangan terlalu terkejut dengan apa yang anda pelajari tentang diri anda dan duit anda!

 

Untuk 30 hari seterusnya, setiap kali anda berbelanja, catatkannya dalam buku perancangan (gunakan Excel spreadsheet, jika anda pandai teknologi), berapa yang anda belanja dan ke mana anda membelanjanya. Apabila anda membayar bil, mengisi minyak kenderaan, pergi menonton wayang, bersedekah/membayar zakat, malah membeli nasi lemak kegemaran anda daripada gerai makcik depan rumah anda, semuanya perlu dicatat.

 

Di hujung bulan, gunakan kalkulator untuk jumlahkan setiap kolum di bawah carta agar dapat lihat berapa banyak duit yang anda telah belanjakan dalam setiap kolum. Kemudian, jumlahkan semua kolum untuk melihat berapa banyak duit yang anda belanjakan dalam sebulan secara purata. Babitkan anak-anak anda juga kerana latihan ini bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran matematik mereka tetapi, ia juga mendedahkan kepada mereka tentang konsep berbajet (namun satu amaran: mereka akan tahu bila masa yang terbaik untuk meminta permainan baru mereka!).

 

Bagaimana Saya Hendak Memutuskan Di Mana Untuk Berbelanja?

 

Dengan melihat semula spreadsheet/carta anda yang sudah siap, anda dapat melihat ke mana duit anda dibelanjakan. Membincangkan carta anda dengan kauselor atau dengan seorang yang anda kenal, yang mengurus duit dengan baik, adalah tindakan yang bijak.

 Sebahagian besar duit anda digunakan untuk keperluan asas seperti makanan, rumah dan pakaian. Semua ini adalah keperluan dan anda akan sentiasa membelanjakan duit padanya untuk hidup tetapi anda boleh memilih berapa banyak yang perlu dibelanjakan. Perbelanjaan lain mungkin termasuk, membeli pakaian baru, pinggan mangkuk baru atau permainan baru untuk anak-anak anda. Ini pula adalah kehendak. Walaupun anda mungkin gemar membelanjakan duit cara ini, sebenarnya anda boleh hidup tanpanya.

 Soalan berikut mungkin dapat membantu anda membuat keputusan tentang perkara yang perlu dilakukan:

 

 • Perbelanjaan manakah yang tidak boleh dipotong?
 • Berapakah perbelanjaan minimum yang saya perlukan untuk hidup?
 • Perbelanjaan yang mana satu ialah Keperluan dan yang mana satu ialah Kehendak?
 • Apakah yang akan berlaku jika saya menangguhkan beberapa perbelanjaan?
 • Bolehkah saya membeli barang pengganti yang lebih murah?

 Sekarang, setelah anda mengkaji carta anda dan membincangkan soalan di atas, anda sudah bersedia untuk membuat bajet peribadi anda. Catatkan berapa banyak duit yang anda perlukan untuk setiap jenis perbelanjaan dalam sebulan. Sebagai contoh: RM300 untuk makan minum, RM100 untuk pengangkutan, RM50 untuk simpanan dan sebagainya.

 Cuba tetapkan matlamat jangka pendek dan matlamat jangka panjang. Sebagai contoh matlamat jangka pendek: hadkan duit untuk makan minum kepada RM10 sehari, naik bas/LRT daripada memandu ke tempat kerja dan baca surat akhbar (jiran anda) untuk mencari hiburan keluarga secara percuma. Contoh matlamat jangka panjang: simpan RM1,000 untuk membeli peti sejuk baru (model yang jimat tenaga dan mesra alam adalah ideal!), melangsaikan hutang atau mungkin berpindah ke kawasan perumahan baru (atau setengah orang mungkin berkata, balik kampung!)

 Bagaimana Saya Dapat Mematuhi Bajet?

 Ini adalah bahagian yang mencabar! Ia akan memerlukan latihan dan disiplin diri untuk mematuhi bajet anda. Hanya anda seorang saja yang boleh mematuhi perancangan anda. Di sini ada beberapa cadangan yang boleh membantu anda terus mematahi bajet anda:

 

 • Bayar bil yang diperlukan terlebih dahulu. Jika boleh, cuba aturkan supaya bil-bil anda tidak perlu dibayar serentak pada hari yang sama.
 • Simpan duit setiap bulan, tidak kira berapa jumlahnya. Anda cuma mahu jadikan ia tabiat.
 • Buat satu senarai sebelum anda pergi membeli-belah. Semasa anda membeli-belah, ingat perbezaan antara keperluan dan kehendak.
 • Buat perancangan terlebih dahulu dan beli barangan ketika ada jualan murah. Membeli-belah di kedai diskaun dan pasar lambak. Kongsi barangan yang boleh digunakan semula dengan keluarga dan rakan.
 • Jauhi daripada kedai atau tempat yang membazirkan duit anda!
 • Pelajari cara-cara menyimpan duit daripada keluarga dan rakan, dan patuhi satu pelan.
 • Rekodkan apa yang anda belanja dan berapa perbelanjaan anda. Jadikannya mudah dan senang untuk dibuat. (Tip: mungkin “buku kecil 555” amat berguna!)
 • Bandingkan rekod ini dengan perancangan kewangan yang anda telah tulis supaya anda boleh lihat jika anda telah mematuhinya.

Bilakah Perlu Saya Ubah Bajet Saya?

 Jangan panik atau kecewa jika anda tidak dapat mengikut bajet anda sepenuhnya. Ia mengambil masa dan memerlukan latihan untuk mengubah sebarang tingkah-laku, lebih-lebih lagi tabiat berbelanja! Anda mungkin perlu mengubah bajet anda mengikut perubahan keperluan anda dan keluarga anda. Jika pendapatan anda bertambah atau berkurangan, anda perlu mengubahnya. Yang penting anda mempunyai satu pelan dan anda dapat mengurus kewangan anda.

 Akhir sekali, sentiasa ingat untuk Mengamalkan Pengurusan Kewangan Berhemah Sebagai  Budaya Hidup”

 SUmber: http://www.akpk.org.my/

 

Artikel di atas saya ambil dari website Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit. Agensi ini ditubuhkan sebagai usaha untuk memberi pendidikan kewangan kepada rakyat Malaysia agar tidak melakukan kesilapan dalam mengurusakan kewangan  dan kekayaan peribadi. Jika tidak, buruk kesannya.

Begitu juga peranan Hijrah Wealth Management, yang memberi khidmat nasihat kewangan kepada rakyat Malaysia, khususnya Muslim.

Masih ramai umat Islam yang tidak dapat merancang kewangan dengan baik, menyebaban mereka terjebak dengan dosa besar seperti riba (untuk dapat untung banyak). Sedangkan pada masa kini, sudah banyak institusi kewangan yang mengaplikasikan sistem kewangan Islam. Ia bukan lagi satu alternatif, tetapi ia adalah SATU KEWAJIPAN kepada Muslim untuk berhijrah dari sistem konvensional yang berteraskan riba, kepada sistem kewangan Islam yang bebas riba.

Tentang artikel yang saya kongsikan itu, ia hanya permulaan kepada perjalanan menuju ke arah matlamat kewangan yang hendak dicapai. Dari semasa ke semasa, insyaALlah, saya kongsikan bersama secara detail, apa yang boleh dilakukan untuk memastikan wang atau harta yang kita miliki, walau 10 sen sekalipun, dapat memberi makna yang besar dalam kehidupan kita.

Itu sahaja setakat ini. Sekadar perkongsian.

Wallahu ‘alam.

*Ini adalah tambahan dari saya.

 

Bro. ALIFF BASRI

Ampang Jaya, Selangor.

Advertisements
One Comment leave one →
 1. noor_munirah permalink
  November 3, 2010 12:14 am

  nice article & beneficial input, mohon untuk sharing 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: