Skip to content

Al-Kisah: Hikayat Buka Tudung Bila Mendaki

May 26, 2009

Al-Kisah…

terkejut-beruk1

{Di Suatu Tempat..}- Seorang staf bercerita tentang pengalaman beliau dan rakan-rakan pergi mendaki gunung Kinabalu. Dan antara dialognya:

“Kalau nak naik sana, memang kena ada lelaki. Tak boleh Takde. Kalau tidak, susah nak naik….”

Dalam hati saya: Kalau dah tau susah, kenapa nak naik juga…

“Lagi satu, kalau naik sana, memang kena buka tudung. Kalau tak, boleh pengsan. Masa tu, akak sorang syak (sahaja.. ini dialek orang Sabah) yang pakai tudung, tapi bila sampai tengah jalan, akak bukak. Kalau tak bukak, pengsan akak bila kat atas tu nanti. Kalau nak pakai tudung pun, kena berlubang-lubang tudung tu, supaya udara masuk…”

Dalam hati saya: Aduh, pengsan lebih ditakuti berbanding dosa… Macam mana nak jelaskan ni…

{Sekarang}- Sedih bila dengar. Tapi ini realiti. Terkelu juga lidah hendak menjawab yang tindakan dia itu salah.

Sahabat-sahabat ada idea macam mana hendak masuk tune bagi ahli masyarakat yang begini?

5 Comments leave one →
  1. sape-sape je permalink
    June 1, 2009 1:18 pm

    “Kalau nak naik sana, memang kena ada lelaki. Tak boleh Takde. Kalau tidak, susah nak naik….”

    Dalam hati saya: Kalau dah tau susah, kenapa nak naik juga…

    ~~ da die nak naik, biarkan jela, kali g mekah kne ade muhrim, kalau tidak,susah nak pergi.same je analogi nye..knape cpt sgt nk judge org?? maksud kena ada lelaki tuh, supaya terjamin keselamatan, mmg la Allah tu ade, tapi kena gak amik jalan berhati-hati.

    “Lagi satu, kalau naik sana, memang kena buka tudung. Kalau tak, boleh pengsan. Masa tu, akak sorang syak (sahaja.. ini dialek orang Sabah) yang pakai tudung, tapi bila sampai tengah jalan, akak bukak. Kalau tak bukak, pengsan akak bila kat atas tu nanti. Kalau nak pakai tudung pun, kena berlubang-lubang tudung tu, supaya udara masuk…”

    Dalam hati saya: Aduh, pengsan lebih ditakuti berbanding dosa… Macam mana nak jelaskan ni…

    ~~ kalau dah darurat, takkan nak biarkan akak tu pengsan je? atas gunung kot tuh, bukan kat tempat rata. Mungkin akak tu keadaan die berbeza, kadangkala kita kena paham yang orang lain ada sebab tersendiri. Janganlah cepat sangat nak hukum orang, nanti orang takkan suka pada kita.

    • nayli nasuha permalink
      June 22, 2009 1:53 pm

      yang paling penting kita tahu nak bezakan kepentingan dan dosa yang kita bakal tanggung… neper kita nak jatuhkan atau malukan sesama kita sedangkan apa yang dia judge tu untuk kebaikan… kalau lar dalam dunia ni asyik nak cari kesalahan orang,kita akan mundur,syaitan akan tergelak..coz manusia sudah berpecah belah.

    • nayli nasuha permalink
      June 22, 2009 2:02 pm

      ~ kalau dah darurat, takkan nak biarkan akak tu pengsan je? atas gunung kot tuh, bukan kat tempat rata. Mungkin akak tu keadaan die berbeza, kadangkala kita kena paham yang orang lain ada sebab tersendiri. Janganlah cepat sangat nak hukum orang, nanti orang takkan suka pada kita..

      – as a muslimah,kita ada batas2nya…naper nak buat kalu tak mampu?? islam adalah agama yang syumul,kita tak di tekan sangat dalam penjagaan aurat,contohnya must pakai tudung labuh..allah tak kata g2,allah just berfirman labuhkan jilbab sampai ke paras dada dlm surah an-nisa,bukankah kaum hawa dibenarkan berhubung dgn kaum adam melalui tiga perkara jer,iaitu pendidikan,perubatan dan perniagaan…so adakah daki gunung kinabalu tu termasuk antara salah satu daripadanya???saya pun dilahirkan di kawasan itu..

  2. Aliff Bin Basri permalink*
    June 2, 2009 12:16 pm

    Syukran atas peringatan…

    Ana tak judge dia… Ia sekadar pandangan hati ana… Ana kasihan pada dia dan hendak tolong dia. Cuma mohon pandangan sesiapa dalam hal ini…

    Sape-sape jela ada cadangan untuk respon isu ini bila berhadapan dengan akak ni? Ana mohon tunjuk ajar….

    Tentu ada alternatif lain dalam hal ini… Ada idea nak bagitahu dengan baik?

    T. Kasih ya….
    🙂

  3. June 2, 2009 2:44 pm

    salam sahabat..

    ni gbr adek sy kt puncak kinabalu http://photos-p.friendster.com/photos/57/93/21033975/1_165044108l.jpg

    die pkai tudung all the way to the peak. it was cold there. even kat kaki gunung ms nk mula kn pendakian tu pon da sjuk.. mengigil beb

    at first parents aku xbg adek aku pegi. yela. sb die pmpn kn.. tp mak aku bg satu condition.. she can go if and only if i go with her. jadi aku pergi la.

    p/s: bazlie ajak aku mancing kt kampung die.jom2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: