Skip to content

Fakta Untuk Muhasabah

January 16, 2009

boikot-berstartegi

14 juta orang Yahudi di muka bumi- 7 juta di US, 5 juta di Asia, 2 juta di Eropah, 100,000 di Afrika. Bagi setiap orang Yahudi ada 100 orang Muslim (1:100)

Siapa antara manusia Yahudi ini?

Nabi Isa AS beragama Yahudi (asal).

Tetapi di kalangan Yahudi yang ‘murtad’ dan menyembah sekularisme ramai. Mereka jugalah Yahudi zionis yang membuang agama dari kehidupan serta memegang kepercayaan ‘matlamat menghalalkan cara.’ Antaranya

Tokoh Sains dan Falsafah

Albert Einstein, saintis. Sigmund Freud, tokoh psikoanalisis, Karl Marx, Paul Samuelson, Milton Friedman.Benjamin Rubin(pengasas suntikan pelalian), Johas Salk (vaksin polio), Getrude Elion (ubat lawan leukimia), Baruch Blumbergh (vaksin Hepatitis B), Paul Ehrlich (ubat untuk siflis), Elie Metchnikoff (Hadiah Nobel penyakit berjangkit), Bernard Katz(Hadiah Nobel transmisi neuromuskular), Andrew Schally (Hadiah Nobel sistem endokrin dan kencing manis), Aaron Beck (Rawatan mental dan terapi kognitif), Gregory Pincus (pencipta pil perancang keluarga), George Wald (Hadiah Nobel kajian mata manusia), Standley Cohen (Hadiah Nobel embriologi), Willem Kolff (mencipta mesin dialisis buah pinggang).

Sejak 105 tahun, orang Yahudi telah memenangi  90 kali Hadiah Nobel dan 3 kali oleh orang Islam.

Tokoh Perniagaan

Ralph Lauren (Polo), Levis Strauss (Levi’s Jeans), Howard Schultz (Starbucks’s), Sergey Brin (Google),  Michael Dell (Dell Komputer), Larry Ellison (Oracle), Donna Karan (DKNY), Irv Robbins (Baskin&Robbins) dan Bill Rossenberg (Dunkin Donuts).

Pemimpin-peminpin dunia

Richard Levin (Presiden Univ Yale University), Henry Kissinger, Joseph Lieberman dan Madeleine Albright( Bekas SU negara AS), Alan Greenspan (pembantu Presiden AS di zaman Reagan, Bush, Clinton dan G Bush), Maxim Litvinov (Bekas menteri luar Soviet Union), David Marshal (Bekas Ketua menteri pertama Singapura), Isaac Isaacs (Bekas Gabenor Jeneral Australia0, Benjamin Disraeli (Penulis Britain), Michael Howard ( Bekas SU AS), Jorge Sampaio (Bekas Presiden Portugal), Robert Rubin (Bekas SU Perbendaharaan US).

Media Massa

Wolf Blitzer (CNN), Barbara Walters (ABC News), Eugene Meyer (Washington Post), Henry Grunwald (Ketua editor Time), Katherine Graham (Penerbit The Washington Post), Joseph Lalyyeld (Editor Eksekutif The New York Times), dan Max Frankel (The New York Times).

Hartawan

George Soros (penyangak mata wang)- menderma AS 4bilion dolar membantu ahli sains dan universiti serata dunia. Walter Anneberg- menderma 2 bilion dolar AS membina ratusan perpustakaan.

 Sukan

Mark Spitz- meraih 7 pingat emas di Olimpik, Lenny Krayzelburg- 3 kali pingat emas Olimpik. Boris Becker dan Spitz Krayzelburg adalah Yahudi.

Hiburan

Harrison Ford, George Burns, Tony Curtis, Charles Bronson, Sandra Bullock, Billy Cystal, Woody Allen, Paul Newman, Peter Sellers, Dustin Hoffman, Michael Douglas, Ben Kingsley, Kirk Douglas, Willian Shatner, Jerry Lewis, Peter Falk.

Hollywood diasaskan oleh Yahudi. Pengarah dan penerbit Yahudi; Steven Spielberg, Mel Brooks, Oliver Stone, Aaron Spelling (Beverly Hills 90210), Neil Simon (The Odd Couple), Andrew Vaina (Rambo 1,2,3), Michael Man (Staesky and Hutch), Milos Forman (One Flew Over The Cuckoo’s Nest), Douglas Fairbanks (The Thief of Baghdad), Ivan Reitman (Ghostbusters).

FAKTA LAIN.

Di Washington, terdapat pertubuhan lobi Jawatankuasa Hal Ehwal Awam Amerika Israel (AIPAC) yang berupaya mempengaruhi Kongres meluluskan  resolusi ‘membuat apa saja’ demi Israel.

William James Sidis dikatakan menusia tercerdik (IQ 250-300) adalah Yahudi.

Mengapa umat Islam kini lemah?

Umat Islam dianggarkan 1 bilion di Asia, 400 juta di Afrika, 44 juta di Eropah, dan enam juta di Amerika. Setiap lima insan manusia adalah Muslim. Setiap seorang Hindu  ada dua orang Islam, setiap seorang Buddha ada dua orang Islam dan setiap seorang Yahudi ada beratus orang Islam.

57 negara anggota OIC dicampur semua, mempunyai 500 buah universiti atau sebuah universiti untuk setiap tiga juta orang Islam. AS mempunyai 5758 universiti, India mempunyai 8407 universiti.

Tahap celik umur di negara maju ialah hampir 90 peratus dengan 15 negara mempunyai 100 peratus celik umur. Manakala negara majoriti penduduk Islam, purata kadar celik huruf ialah sekitar 40 peratus dan tiada negara yang mencapai 100 peratus celik huruf.

Negara majoriti umat Islam mempunyai 230 ahli sains bagi setiap perjuta penduduk. Di AS, 4000 persejuta, Jepun 5000 persejuta.  Negara Islam membelanjakan 0.2 peratus daripada KDNK untuk penyelidikan dan pembangunan sebaliknya di negara maju, membelanjakan 5 peratus KDNKnya.

Di Pakistan, hanya ada 23 buah akhbar harian per 1000 rakyatPakistan sementara nisbah di Singapura ialah tiga ratus enam puluh. Di UK, jumlah judul buku perjuta orang ialah 2000 sementara di Mesir ialah 20.

Jumlah terkumpul KDNK tahunan 57 buah negara ahli OIC ialah bawah AS$2 Trilion. Amerika sahaja menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai AS$12 TRilion, China AS$8 trilion, Jepun AS$3.8 trilion, dan Jerman AS$2.4 trilion.

Negara pengeluar minyak, Arab Saudi, UAE, Kuwait, Qatar secara rangkuman menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai AS$500 bilion, berbanding Sepanyol AS$1 trilion, Poland AS$489 bilion dan Thailand AS$545 bilion.

Kesimpulannya,

Umat Islam perlu gigih berusaha. Sesiapa yang dirinya adalah Muslim perlu menonjolkan potensi dan kekayaan dirinya demi mempamerkan kemegahan bagi Islam. Zaman ini, manusia menilai kekuatan ilmu, ekonomi dan kepakaran. Kita tidak boleh lagi ‘memendamkan’ kebolehan diri tetapi perlu berani menyatakan pada dunia bahawa kita umat Islam bukan selamanya akan ‘bergelandangan’ di bumi yang Tuhan cipta khusus untuk para hamba dan khalifahNyA.

Ayuh, mulakanlah dengan diri anda sendiri walau di bumi mana anda bernafas. Jangan tidur lepas Subuh dan manfaatkanlah masa yang ada dengan apa sahaja ilmu. Solat jemaah dan tepat pada waktu jangan tinggal. Qiyamulail WAJIB. Jangan terpengaruh dengan budaya hedonisme terutama filem di televisyen.

Kawan, Diri anda adalah ASET UNTUK ISLAM.

Sumber Ihsan dari: ummuhani.com

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: